Политика | Вознесенск, 9 Июня, 2019

На Миколаївщині ОВК № 131 затвердила регламент роботи, який суперечить законодавству

Свежие новости: На Миколаївщині ОВК № 131 затвердила регламент роботи, який суперечить законодавству На Миколаївщині ОВК № 131 затвердила регламент роботи, який суперечить законодавству

Окружна виборча комісія № 131 затвердила регламент роботи, який значно звужує права всіх суб’єктів виборчого процесу та суперечить нормам Закону України «Про вибори народних депутатів України».

5 червня на засіданні окружної виборчої комісії № 131 відповідною постановою затверджений Регламент роботи ОВК. Як пояснив спостерігачу ОПОРИ заступник голови ОВК Олександр Кіценко, регламент – це внутрішній документ, який не підлягає розповсюдженню. Коли спостерігач звернув увагу, що відповідно до постанови регламент має бути розміщений на інформаційному стенді, голова комісії погодився надати копію даного документу, як тільки у приміщенні ОВК з’явиться копіювальна техніка. Тож зробити фотокопію регламенту, який складається з 25 сторінок, спостерігачу ОПОРИ вдалося лише 7 червня.

Так, у даному документі передбачене проведення закритих засідань ОВК, які відповідно до пункту 4 статті 3 категорично забороняється відвідувати представникам ЗМІ.  Разом із тим у пункті 28 статті 8 даного регламенту сказано, що «представники засобів масової інформації, зареєстровані у Центральної виборчої комісії, проходять до зали засідань комісії за  посвідченнями за списком, відповідно до реєстрації, поданим секретаріатом окружної виборчої комісії, головуючому на засіданні комісії». Також у даному документі обмежується право журналістів на фото- та відеозйомку, вона може вестися лише з дозволу головуючого на засіданні. 

Даним регламентом визначається і присутність на засіданні інших осіб. «На закритому  засіданні окружної виборчої комісії без запрошення мають право бути присутніми члени Центральної виборчої комісії та інші представники Центральної виборчої комісії, уповноваженні на це постановою або іншим  рішенням Центральної виборчої комісії, а також представники суб’єктів виборчого процесу, присутність яких визначено Законом, за їх письмовою заявою, виключно за рекомендацією погоджувальної Ради окружної виборчої комісії і за рішенням окружної виборчої комісії. В разі відсутності на засіданні комісії ініціаторів засідання і запрошених осіб, засідання комісії скасовується», – йдеться в пункті 2 статті 3.

Окрім того, в регламенті прописано, що окружна виборча комісія може офіційно запросити або вимагати присутності на засіданні комісії будь-якої посадової особи, яка виконує свої повноваження у сфері виборчого процесу на території виборчого округу.

Даний документ встановлює обмеження щодо самого засідання ОВК № 131. Зокрема в частині 27 статті 8 сказано, що членам окружної комісії чи запрошеним заборонено заходити до зали, де проходить засідання ОВК № 131, після того, як воно розпочалося.

Також ним регламентується порядок виступів і наголошується, що «на засіданні окружної виборчої комісії ніхто не може виступати без дозволу головуючого». У той же час в частині 1 статті 21 регламенту сказано, що «члени Центральної виборчої комісії або уповноважені ними особи, члени окружної виборчої комісії, суб’єкти виборчого процесу з правом дорадчого голосу, мають гарантоване право на  виступ з розглядаємого  питання порядку денного відповідно до вимог цього регламенту».  Варто наголосити, що в даній нормі не передбачене право виступу на засіданні ОВК офіційних спостерігачів.

Регламент забороняє членам ОВК № 131 відмовлятися голосувати, «відмова  від голосування  прирівнюється до відсутності члена окружної виборчої комісії на засіданні комісії без поважних причин».

Окрім того, деякі посилання на норми Закон України «Про вибори народних депутатів України» зазначені в Регламенті роботи ОВК №131 не коректно. Наприклад, у статті 2 регламенту сказано: «За рішенням окружної виборчої комісії, прийнятим більшістю голосів членів комісії від численного складу комісії, її засідання можуть проводитися в іншому місці (виїзні засідання) у випадках передбачених  пунктом 5 частини 1 статті 26 Закону України «Про вибори народних депутатів України»», в той час як у вищезгаданому законі  в статті 26 взагалі відсутній пункт 5. 

 «Даний регламент суперечить нормам Закону України «Про вибори народних депутатів України» і значно звужує права всіх суб’єктів виборчого процесу. Також, відповідно до даного Регламенту, окружна комісія значно перевищує свої повноваження, які передбачені статтею 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області Дмитро Баштовий.

Тому координатор звернувся до ЦВК із проханням перевірити виявлені факти можливого порушення виборчого законодавства та надати правову оцінку діям ОВК № 131.

Відповідно до частини 1 статті 13 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «підготовка і проведення виборів депутатів здійснюються публічно і відкрито». А згідно з частиною 4 статті 13 даного Закону «представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування – на умовах, визначених частиною третьою статті 34 цього Закону».

За коментарями звертайтеся: Дмитро Баштовий, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області

тел.: +380634171339 e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости