Общество | Первомайск, 20 Августа, 2018

На Миколаївщині фермер вирощує африканську бамію та консервує борщ

Свежие новости: На Миколаївщині фермер вирощує африканську бамію та консервує борщ

На фермі у місті Первомайську Миколаївської області вирощують незвичайну органічну продукцію. Поряд з традиційними томатами чи патисонами тут збирають бамію та трюфельну картоплю Віталот.

Також експериментують з мелотрією або мексиканським огірком. Як розповідає засновник ферми Ян Островський, овочівництвом він займається кілька років. Аби розпочати справу, знадобився невеликий капітал. Фермер знайшов землю для вирощування овочів та орендував приміщення для переробки.

Батьківщиною бамії є тропічна Африка, в дикому стані збереглася на Антильських островах. Розповсюджена в країнах Південної Європи, в Америці, Африці та Азії. В Україні вирощують бамію у південних степових районах. Її посіви розміщують насамперед на городах або зрошуваних ділянках. Вона може рости на будь-яких ґрунтах, крім перезволожених, з близьким заляганням підґрунтових вод. На важких холодних ґрунтах дає низький урожай. Найкраще бамія росте на добре освітлених ділянках з легким (супіщаним) родючим дренованим ґрунтом, багатим на органічні речовини.

Стручки бамії містять багато корисних речовин, вітаміни та аскорбінову кислоту. В насінні міститься 20 % олії типу оливкової. Укріплює виснажений організм людини. Стручки бамії містять слизисті речовини, які цінні для людей хворих на виразку кишечника, гастрит. Відвар з плодів бамії застосовують при лікуванні бронхіту.

Зараз ферма займає площу 2 гектари. Щороку культивована земля розширюється, також згодом планують побудувати теплицю для вирощування розсади.

“У нас немає штатного агронома, але з професіоналами консультуємось. Через те, що вирощуємо незвичні овочі і в органічних умовах, доводиться шукати інформацію в іноземних джерелах, бо для вітчизняних спеціалістів це щось зовсім нове”, — говорить фермер.

Всі рослини знаходяться на краплинному зрошенні. Разом з водою вносяться також добрива та біопрепарати. Врожай збирають вручну. Ян Островський додає, що цього року на фермі запускають новий консервний цех, який працюватиме за стандартами НАССР. Зараз ж фермер вже займається консервацією, серед його продукції є консервований борщ та українське сало. Почав займатися фермерством і створив свою торгову марку Ян після початку АТО, коли почав передавати для бійців харчі. Зараз продукція фермера популярна і у Франції:

“Коли мій борщ та сало показали по телебаченню, про них дізнались і представники українських діаспор в різних країнах світу, почали просити відправити їм пару банок. Це смак історичної Батьківщини, яким можна не лише поласувати, а й пригостити друзів в країні, в якій проживаєш, і це просто чудовий подарунок. Отримуємо подібні замовлення і досі. Приємно, що наші національні страви смакують не лише українцям, а й їхнім друзям за кордоном. Я вдячний кожному, хто несе в маси українську кухню за кордоном”, – розповідає він.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости