Политика | 5 Июля, 2022

На конференції в Лугано ухвалили підсумкову декларацію. Понад 40 країн пообіцяли підтримувати відновлення України

Свежие новости: На конференції в Лугано ухвалили підсумкову декларацію. Понад 40 країн пообіцяли підтримувати відновлення України

На конференції у швейцарському Лугано з питань відновлення України 5 липня ухвалили підсумкову декларацію, її підписали представники понад 40 держав і міжнародних організацій. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, його цитує пресслужба уряду.

"Глави держав й урядів, міністри та високі представники зобов’язалися підтримувати Україну на її шляху до відновлення – від початку і до довгострокового відновлення. Від імені всього українського народу хочу їм за це подякувати", – сказав прем'єр.

Декларацію опубліковано на сайті Кабміну. У її тексті зазначено, що це політичний документ, який накладає зобов'язання на її підписантів.

Як пояснив Шмигаль, це рамковий документ, який спрямовує процес відновлення України.

У декларації, зокрема, ідеться, що її підписанти визнають, що військова агресія Росії проти України призвела до значних людських втрат, катастрофічної руйнації інфраструктури, шкіл, лікарень, житла громадян та культурної спадщини, стала причиною великих економічних та фінансових втрат України, дестабілізувала глобальні ланцюги доданої вартості та поставила під загрозу світову продовольчу безпеку.

Вони засудили російську агресію та взяли до уваги здобуття Україною статусу кандидата у члени ЄС.

"Згідно із цим політичним документом, який не має зобов'язувальної сили, повністю зобов'язуємося підтримувати Україну на її шляху до відновлення від початку і до довгострокового відновлення і пов'язуємо це з європейською перспективою для України та її статусом країни-кандидата на вступ у ЄС, заохочуємо й вітаємо всі зобов'язання надавати скоординовану політичну, фінансову й технічну підтримку для цієї мети, схвалюємо керівні принципи процесу відновлення, які додано до цього документа ("Принципи Лугано"), визнаємо ініційований Україною проєкт плану відновлення та розвитку як основний рамковий документ, який спрямовує процес відновлення й забезпечує узгоджену участь багатьох зацікавлених сторін і партнерів, і з нетерпінням чекаємо на участь у його доопрацюванні та реалізації", – ідеться в декларації.

У декларації затвердили сім принципів, які визначають критерії відновлення. Це:

Партнерство. Україна очолюватиме процес відновлення, реалізуватиме його разом із міжнародними партнерами.
Спрямованість на реформи.
Прозорість, підзвітність, верховенство права.
Демократична участь.
Залучення багатьох стейкхолдерів.
Гендерна рівність та інклюзія.
Сталий розвиток.

Роботу над імплементацією плану, за словами Шмигаля, мають розпочати вже сьогодні.

Декларацію підписали глави держав та урядів, міністри й високі представники Албанії, Австралії, Австрії, Бельгії, Греції, Данії, Естонії, Ізраїлю, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Італії, Канади, Кіпру, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Люксембургу, Мальти, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Румунії, Словаччини, Словенії, Сполученого Королівства Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, України, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Японії, а також вищі й високі представники Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії, Європейського інвестиційного банку, Організації економічного співробітництва та розвитку.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты