Политика | 13 Октября, 2022

МЗС попередило про плани Кремля влаштувати диверсію на Турецькому потоці

Свежие новости: МЗС попередило про плани Кремля влаштувати диверсію на Турецькому потоці

Міністерство закордонних справ України закликало західних партнерів попередити РФ про неможливість зняття санкцій проти Москви або перезапуску Північного потоку-2. За їхніми даними, Кремль планує диверсію на турецькому потоці.

У коментарі пресслужби МЗС повідомляється, що раніше Росія без успіху намагалася схилити європейські уряди до поступок, зокрема, зняття санкцій за допомогою енергетичного шантажу, тому російський диктатор Володимир Путін вирішив перейти від шантажу до тероризму, пише НВ.

«Його мета – зруйнувати шляхи постачання та поставити ультиматум: запускайте Північний потік-2, тому що у вас немає іншого вибору. Публічні натяки на це вже лунали від російських чиновників», - вважають у МЗС.

У МЗС додали, що Україна регулярно повідомляє іноземним партнерам про можливі диверсії Росії, спрямовані на руйнування альтернативних шляхів постачання енергоносіїв, а президент України Володимир Зеленський раніше публічно попередив про підготовку РФ до можливого пошкодження української газотранспортної інфраструктури.

«Ми також маємо дані про можливі аналогічні плани Росії щодо Турецького потоку», — стверджують у міністерстві закордонних справ.

Київ відкинув звинувачення Москви в тому, що він нібито причетний до планування чи здійснення якихось дій проти енергетичної інфраструктури, називав це "інформаційним прикриттям зловмисних планів самої Росії".

«Українська сторона наполягає, що єдиний спосіб, яким партнери можуть запобігти російському енергетичному тероризму - це зайняти вже зараз тверду позицію і публічно заявити, що запуску Північного потоку-2 або зняття з Росії санкцій не буде ні за яких умов», - пишуть у МЗС.

Раніше прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявляв, що «якісь сили» намагалися підірвати газопровід Турецький потік, кілька людей заарештовано.

26 вересня внаслідок вибухів було зруйновано газопроводи Північний потік-1,2.

При цьому експлуатацію Північного потоку-1 Газпром припинив під вигаданими приводами з кінця серпня, а Північний потік-2 так і не був запущений в експлуатацію. На думку влади ФРН, пошкоджені нитки газопроводів вже ніколи не зможуть бути використані. Розслідуванням причин вибухів займається влада Швеції, Німеччини та Данії. Прем'єр-міністр Швеції заявила, що РФ до розслідування допущено не буде.

У підриві Північних потоків Путін спочатку звинуватив «англосаксів», але 12 жовтня російський диктатор заявив, що «головними бенефіціарами диверсій на Північний потоках» стали США, Польща та Україна.

Паралельно з цим Путін запропонував перенаправити постачання газу до Європи, який вже неможливо постачати Північним маршрутом, через Туреччину.

Газопровід Турецький потік пов'язує Анапський район Краснодарського краю РФ дном Чорного моря в європейську частину Туреччини. Його довжина становить близько 1100 км, потужність двох ниток – 31,5 млрд кубометрів на рік.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости