Общество | Вознесенск, 14 Февраля, 2019

Міський простір може перетворювати не лише влада або як молоді активісти розпочали урбаністичні зміни у Вознесенську

Свежие новости: Міський простір може перетворювати не лише влада або як молоді активісти розпочали урбаністичні зміни у Вознесенську

В українському суспільстві існує думка, що створювати нові арт-об’єкти в місті, або слідкувати за дорожнім рухом, чи створювати місця для відпочинку містян повинна лише влада. Але це не так – довели молоді активісти з Вознесенська.

Проект отримав назву «Урбанлаб_воз». Протягом п’яти тижнів хлопці та дівчата з Вознесенська проходили серію тренінгів, темами яких були сутність міських активностей, генерація ідей міських перетворень, активізація громади до реалізації проектів змін тощо. В результаті навчань вони отримали можливість виграти міні-грант в сумі 15000 гривень на реалізацію будь-якої ідеї з поліпшення міського простору. Більше десятка ідей знайшли своє втілення в п’яти урбаністичних проектах. Одразу стало зрозумілим, що усі вони є цікавими та потрібними місту. Але вирішувати організатори проекту – ГО «Агентство економічного розвитку», віддали право спеціально створеній для цього комісії.

Спочатку склад комісії планувався таким чином, щоб її члени, займаючи високі посади у владних структурах міста й навіть області, бізнесових колах, могли порадити кращий шлях реалізації ідей. Також хотілося залучити бізнес та відомих людей міста до реальних перетворень. Але на пропозицію взяти участь в заході відгукнулись міський голова міста Вознесенська, начальник відділу культури та спорту міської ради та головний архітектор Вознесенська. За що їм велика подяка.

Представлення усіх проектів дуже вразило міського голову Віталія Лукова. Очільник міста заявив, що майже усі проекти будуть втілені в життя. Адже вони реально вирішують проблеми містян та направлені на поліпшення міського простору, створення умов для відпочинку людей. Так, на розгляд комісії було представлено проекти з влаштування річкового пірсу в районі міської набережної біля харчосмакової фабрики, встановлення питного фонтанчика в парку Незалежності, проект з убезпечення дорожнього руху в районах пішохідних переходів, проект з облаштування зони-барбекю, облаштування зони відпочинку в одній з шкіл міста.

Отримавши схвальні відгуки від членів комісії, активісти вирішили об’єднатись в одну команду та втілювати проекти почергово один за одним. Так як комісія обрала найкращим проект облаштування пірсу на річці Мертвовод, грантові кошти дістались йому. Саме над цим проектом активісти вирішили працювати в першу чергу. Команда створила 3D-модель майбутнього об’єкта, обчислили приблизну вартість його будівництва та відправились із своїми напрацюваннями до міської ради, щоб отримати професійний фідбек від її спеціалістів. Як виявилось, проекти є цілком реальні для втілення – а значить, їх поява є лише «справою техніки».

Так як усі описані події відбувались взимку, а для втілення в життя першого проекту потрібна висока середньодобова температура повітря, подальші роботи було вирішено перенести на середину-кінець весни. І вже до кінця травня містяни зможуть скористатись об’єктами міського простору, які були згенеровані та створені простими хлопцями та дівчатами з Вознесенська, якими можеш стати і ти. Варто лише свої ідеї почати реально втілювати в життя.

Учасники проекту

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости