Общество | Николаев, 27 Ноября, 2023

Миколаївського десантника посмертно нагородили званням Герой України

Свежие новости: Миколаївського десантника посмертно нагородили званням Герой України

Президент Володимир Зеленський 21 листопада вручив найвищу нагороду України – орден «Золота Зірка» – мамі загиблого героя 79-ї бригади, молодшого сержанта Дмитра Шкурнова.

Про це повідомили в службі зв’язків з громадськістю 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади.

За спогадами побратимів Дмитра, це був сміливий і мужній десантник, який проявив себе вже з початку повномасштабного російського вторгнення. Так, коли 24 лютого 2022 року противник почав атакувати позиції десантників, він, перебуваючи на даху ТЕС в місті Щастя, влучним вогнем з кулемету кілька годин стримував просування ворожої піхоти.

Під час боїв за Сєвєродонецьк командира його відділення було поранено і Дмитро узяв командування на себе. Бойове завдання було виконано – ворога відкинули назад.

- Дмитро був не просто хорошим і вправним воїном, а й лідером, який не боявся брати на себе відповідальність у складних ситуаціях, які виникають на полі бою. За це йому довіряли і слухались його підлеглі. Це дорогого вартує, - згадує героя заступник командира бригади з морально-психологічного забезпечення.

У квітні 2022 року Дмитро очолив штурмову групу і тричі ходив на штурм позицій, захоплених ворогом. Ці позиції було відбито у росіян. Пізніше – поблизу селища Брусівка десантник особисто з гранатомету знищив ворожу БМП-2. Шкурнова було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеню.

Свій останній бій молодший командир зустрів 2 листопада 2022 року. На той час він вже командував взводним опорним пунктом.

“То був дуже запеклий бій. Ворог спочатку наніс потужне вогневе ураження з гармат і мінометів різних калібрів по позиціях десантників Шкурнова. Потім стрімкою атакою спробував захопити їх. Потерпівши поразку, знову починав обстрілювати позиції марунових беретів з артилерії, і знову кидати проти них піхоту. Утім, незважаючи на перевагу у силах і засобах, усі ворожі штурми були бійцями відбиті. Молодший сержант Дмитро Шкурнов особисто керував тим боєм, вміло коригуючи дії своїх підлеглих”.

“Врешті-решт бойове завдання було виконане – ворог не пройшов, але й десантники 79-ки заплатили за це високу ціну, втративши п’ятьох побратимів. Щоб зберегти тіла воїнів, Дмитро прийняв рішення перенести їх вночі на сусідню позицію. Аби не наражати підлеглих на небезпеку, бо ворог періодично продовжував обстріли взводного опорного пункту, Шкурнов вирішив зробити це самостійно. Самотужки, по черзі, перетягнув усіх загиблих, але сам вберегтися не зміг: снаряд впав біля нього, коли десантник повертався на позицію”, - говориться в повідомленні. 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты