Общество | Николаев, 21 Октября, 2023

Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine

Свежие новости: Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine

Олімпійська чемпіонка з фехтування з Миколаєва Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine.

Інтерв'ю опубліковано на сайті Vogue.

Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine

Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine

Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан з'явилася на обкладинці Vogue Ukraine

На даний момент Ольга Харлан знаходиться в італійській Болоньї на тренуваннях.

Рідне місто Ольги Харлан – Миколаїв, тут мешкає вся її родина ось уже кілька поколінь. Тут вона жила до 2017-го, свого 27-річчя, після чого переїхала до Києва.

Її тато захоплювався вітрильним спортом, але дівчинка пішла іншим шляхом. З шести років займалася танцями, але через три роки гурток став надто дорогим. І дев'ятирічна Ольга перейшла до безкоштовної секції фехтування, де її першим тренером став хрещений батько. Вже за чотири роки Ольга Харлан перемогла у чемпіонаті України та потрапила до збірної країни. Далі – важливі перемоги: у чотирнадцять – перший дорослий чемпіонат Європи, у вісімнадцять – перше олімпійське золото у Пекіні, у дев'ятнадцять – перше золото на чемпіонаті світу. Наче казкова історія, в якій насправді важлива сюжетна лінія про політичну позицію в спорті, громадянську позицію та зміни, які в життя принесла війна.

Харлан повідомила, що на доріжці під час змагань залишається незмінно зосередженою — навчилася опановувати емоції. Проте в особистісному вимірі все зовсім не так спокійно:

Я вже не раз проживала ситуації, в яких мене не хотіли чути як українку, яка намагається донести правду про країну-агресорку. Тому навчилася просто йти вперед з розбитим серцем. Знаходити людей, які мені близькі, і триматися їх . про наших хлопців на фронті – згадую про них і розумію, що мені взагалі не важко ”.

Спортивному цеху буває непросто, адже на змаганнях часом доводиться стикатися з російськими спортсменами – хай вони виступають під нейтральним прапором, але від цього не легше. Шаблистка вважає, що українці обов'язково повинні брати участь у важливих змаганнях:

"Ми заслуговуємо на те, щоб про Україну знали. Наша місія як спортсменів - розповідати про війну. Ми тут для того, щоб нагадувати всім, що ми стоїмо за своє. Якщо наші хлопці борються на фронті, я повинна боротися теж" .

Ольга прийняла для себе важливе рішення – не подавати руку російським спортсменкам, навіть незважаючи на те, що правила цього вимагають. На чемпіонаті світу з фехтування, що проходив у Мілані в липні цього року, вона відмовилася "привітати" рукостисканням після своєї перемоги Ганну Смирнову, "нейтральну" атлетку з Росії. Смирнова намагалася сама підійти і подати руку українці, але та виставила вперед шаблю, запропонувавши натомість "вдаритися" зброєю. Росіянка оскаржила такі дії: згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова у привітанні карається чорною карткою, тобто дискваліфікацією на 60 днів.

Ризик упустити можливість займатися улюбленою справою та не поїхати на Олімпіаду наступного року – надзвичайний виклик.

Коли мене дискваліфікували, я прийняла цей факт, – згадує спортсменка.

– Розуміла, що втрачаю можливість пройти кваліфікацію на Ігри . Пекіні та срібло 2016-го у Ріо-де-Жанейро у команді, а також бронзу 2012-го у Лондоні та 2016-го у Ріо в індивідуальній першості. Може, саме так має закінчитися моя кар'єра. було дуже важко” .

На її підтримку піднялася вся Україна. Ця історія спричинила важливий результат: Міжнародна федерація фехтування скасувала дискваліфікацію. Харлана допустили до Олімпіади 2024 року в Парижі, а спортсменам дозволили не подавати руки суперникам.

" Це допомогло розставити крапки над "і", - робить висновок Ольга.

- Мабуть, у фехтуванні я виявилася першою, з ким це сталося. Тут закони дуже чіткі. Але міжнародні структури та федерації отримали сигнал, що в контактних видах спорту ці правила повинні змінюватись ”.

Харлан зізналася, що навіть під час змагань та тренувань часто перевіряє стрічку новин:

Якщо починається тривога, то стежу, що чути, що пише моя сім'я. Знаю, це відволікає, і останнім часом намагаюся себе контролювати — наприклад, не чіпати телефон протягом години. У той же час не хочу тікати від реальності і взагалі припиняти стежити за тим, що відбувається ”.

Щоб підтримувати ментальне здоров'я, Ольга радить знайти психолога, психіатра чи терапевта:

Мені в тій непростій історії в Мілані було б набагато важче, якби я не працювала над своїми емоціями разом із фахівцем. Коли накривають гнів, злість чи розпач , твій розум і тіло працюють проти тебе. У такі часи дуже важко мовчати і тримати все в собі .

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты