Общество | Николаев, 26 Октября, 2023

Миколаївець виробляє на 3D-принтері повербанки та зарядні станції

Свежие новости: Миколаївець виробляє на 3D-принтері повербанки та зарядні станції

Миколаївець Даніель Боду шість років працював у сфері енергоефективності. Після початку повномасштабного вторгнення втратив роботу. Чоловік не розгубився і наважився розпочати розвивати власну справу. Він отримав грант і тепер у Миколаєві за 50 км від лінії зіткнення виробляє на 3D-принтері повербанки та зарядні станції.

Влітку 2022 року до нього звернулися знайомі миколаївські військові з проханням допомогти: їм потрібно було організувати енергоживлення посеред поля. Даніель із колегами подумав, що можна зробити, і в результаті дійшов ідеї виготовлення зарядних станцій та повербанків для потреб військових.

Згодом знайомий запропонував йому податись на грант у рамках державної програми «еРабота», розрахований на тих, хто хоче почати розвивати свій малий чи мікробізнес.

У квітні 2023 Даніель написав бізнес-план, підготував список документів і пройшов співбесіду в центрі зайнятості. Вже у травні чоловікові надійшло повідомлення, що його заявку схвалено. Так, Даніель одержав 250 тисяч гривень на розвиток свого бізнесу.

Після отримання гранту Даніель купив верстат для лазерного гравіювання, верстат для лазерного різання, 3D-принтер та витратні матеріали: акумулятори, проводку. Верстати були потрібні для виготовлення елементів усередині самої зарядної станції та повербанку.

Однією з умов гранту було створення двох робочих місць. Даніель взяв до себе на роботу знайомих: Валерія та Дмитра, з якими раніше працював в одній компанії.

Чоловіки зняли у Миколаєві двоповерхове приміщення, там облаштували майстерню. Корпуси для повербанків та зарядних станцій вирішили друкувати на 3D-принтері. На ньому друкують деталі для пристроїв. Цим опікується Валерій. Дмитро ж складає деталі та корпуси повербанків та зарядних станцій. Також за допомогою спеціального верстата на корпусі можна зробити іменне гравірування.

Особливий попит зарядні станції та повербанки Даніеля та його команди мали у період масованих російських атак на енергетичну інфраструктуру України. Вироблену продукцію чоловіки продавали через Instagram та Facebook-сторінки. Загалом вони продали близько сотні своїх виробів. Коли ситуація стабілізувалася, обсяги виробництва знизилися. Зараз Даніель працює майже суто для військових. Коли замовлень на зарядні станції немає, він разом із командою виробляє сувеніри, наприклад із гільз.

«На гільзах робимо якісь гравіювання, наприклад Слава ЗСУ, щось таке патріотичне. Потім ці сувеніри передаємо знайомій волонтерці, яка постійно збирає донати для військових, вона сувеніри дарує тим, хто донатить», – розповідає Даніель.

У планах Даніеля здобути ще один грант. Чоловік хоче придбати 3D-сканер та оцифровувати музейні фонди Миколаєва. Даніель каже, вирішив не зупинятися на роботі у сфері енергоефективності і тому планує опанувати ще цю галузь. А оскільки робота 3D-сканера та 3D-принтера має схожий принцип, Даніель вирішив зупинитися на цій сфері: «Зараз є потреба в оцифруванні фондів. А навчитися і опанувати щось нове ніколи не пізно».

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости