Политика | Николаев, 27 Февраля, 2023

“Миколаїв проявив себе як відповідальний партнер”, - Олександр Сєнкевич про міжнародне співробітництво

Свежие новости: “Миколаїв проявив себе як відповідальний партнер”, - Олександр Сєнкевич про міжнародне співробітництво

В умовах воєнного стану Миколаїв активно розвиває співпрацю з іноземними партнерами задля відновлення та розвитку громади.

Від початку повномасштабної війни наше місто відчуває неймовірну підтримку друзів із Європи та всього світу. Іноземні міста відправляють гуманітарну допомогу, спецтехніку, обладнання для комунальних підприємств, медичних закладів. Це допомагає Миколаєву вистояти в найважчі часи.

Паралельно триває підготовка фундаменту для повоєнної відбудови. Міська влада спільно з командою міжнародних експертів працює над розробкою генплану та не припиняє пошук надійних партнерів за кордоном, здатних підтримати, поділитисядосвідом та підвищити спроможність громади.

У лютому 2023 року Олександр Сєнкевич та його заступник Сергій Коренєв здійснили кілька робочих візитів із метою розвитку мережі донорів та налагодження міжнародного муніципального партнерства. Деталі розповів мер в ефірі ТРК "МАРТ".

Миколаївці працювали на міжнародному форумі у Варшаві «Rebuild Ukraine», де загалом були представлені 66 українських громад. Наше місто підготувало два проєкти, для реалізації яких необхідна допомога: будівництво дитячого садка в мкрн Північному та відновлення школи № 51 в мкрн Соляні, що була зруйнована ворожими обстрілами.

Зі слів міського голови, під час форуму відбулася зустріч із міністром закордонних справ Данії Ларсом Люкке Расмуссеном, а також представниками бізнесових кіл цієї країни. Нагадаємо, що Данія надала Миколаєву суттєву допомогу для ліквідації наслідків масштабних обстрілів, підтримки стабільного функціонування міського господарства, підготовки міста до зими.

Олександр Сєнкевич ознайомив данських підприємців з економічним потенціалом Миколаєва, нашими планами та баченням співпраці.

«Доки триває війна, не маючи можливості «зайти» до нас фізично, вони можуть допомогти в розробці проєктно-кошторисної документації за грантові кошти. І Данія готова це робити, — зазначив мер. — На зустрічі були представники біля 30 різних компаній — будівельних, вантажних, виробничих. Нас цікавлять як залучення технологій цих компаній, так і розгортання їх виробництв у нашому місті. Домовилися, що данські партнери приїдуть до Миколаєва, щоби безпосередньо на місці оцінити перспективи подальшої роботи».

На думку міського голови, іноземний бізнес потенційно може зацікавити транспортно-логістична мережа нашого міста: у нас є порт, залізниця, автошляхи. 

«Власне, ми можемо опрацювати питання створення виробництва будівельних матеріалів, адже всі розуміють, що після закінчення війни в Україні виникне величезна потреба будівельних конструкцій та матеріалів», — пояснив Олександр Сєнкевич. — Післявоєнний розвиток має відбуватися не лише за рахунок донорів, а і шляхом зростання виробництва всередині країни. Я не раз наголошував, що ми не хочемо бути країною з простягнутою рукою. Ми прагнемо бути партнерами й сьогодні нам треба зрозуміти, що потрібно іноземному бізнесу, аби розвивати свою підприємницьку діяльність у нас».

Під час форуму також  проведено низку зустрічей із представниками бізнес-кіл Італії та Німеччини. Одна з компаній нині готується надати нашому місту додаткові системи очищення води. Над реалізацією домовленостей за результатами форуму працюватиме заступник міського голови Сергій Коренєв.

Цього ж місяця миколаївці з дводенним робочим візитом відвідали Нідерланди. Візит для очільників громад Маріуполя, Миколаєва й Херсону — міст, які постраждали від російської агресії, організувала ГО «Мережа захисту національних інтересів «ANTS». Українські посадовці ознайомилися зі стратегією відновлення Роттердаму після війни, дізналися про конкретні стратегії та підходи, які використовували проектувальники міста. Слід окремо зазначити, що Миколаїв зацікавив досвід розвитку Роттердаму як портового міста. Комунікація щодо співпраці в цьому напрямку продовжиться.

Відбулася зустріч із міськими головами Роттердаму та Гааги, представниками організацій-донорів, які допомагають Україні. Олександр Сєнкевич розповів, що Миколаїв має намір підписати з муніципалітетом Гааги угоду про побратимство та пообіцяв пізніше розповісти деталі. Втім, уже відомо, що Гаага передасть Миколаєву спецтехніку для роботи комунальників.

«За ці пів року Миколаїв проявив себе як відповідальний партнер. Міжнародні організації та колеги з інших міст висловлюють зацікавленість у поглибленні співпраці», — каже мер.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты