Криминал | 14 Сентября, 2022

Київський суддя виявився прихильником окупантів, але його не можуть затримати

Свежие новости: Київський суддя виявився прихильником окупантів, але його не можуть затримати

СБУ повідомила про підозру київському судді, який агітував своїх знайомих за підтримку «русского міра».

Про це повідомили в прес-центрі СБУ.

Підозрюваний є суддею Північного апеляційного господарського суду. За даними «Української правди», його звуть Володимир Куксов. Він у Києві очікував захоплення України росіянами. Спецслужба зібрала вичерпну доказову базу: зловмисник виправдовував звірства окупантів, зневажливо говорив про українських захисників і підбурював знайомих до співпраці з ворогом. Це є грубим порушенням «Присяги судді». Наразі судді повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

- частина 3 статті 436-2 («Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою»);

- ч. 4 ст. 27 та ч. 7 ст. 111-1 («Підбурювання до колабораційної діяльності»).

СБУ встановила, що суддя: визнає правомірними дії рф щодо вторгнення в Україну; заперечує факти руйнування окупантами об’єктів цивільної та критичної інфраструктури, мародерства, незаконного затримання місцевих мешканців, примусового їх утримання та застосування до них тортур; не приховує ненависті до Сил оборони України та до патріотично налаштованих громадян; проявляє нетерпимість до української влади та засуджує дії Президента України з оборони держави.

У розпорядженні СБУ є записи телефонних розмов судді з членами його сім’ї, родичами та близькими друзями. Вони є документальним підтвердженням антиукраїнських позицій підозрюваного.

Водночас через нефункціонування Вищої ради правосуддя (ВРП) затримати цього зловмисника неможливо, навіть після оголошення підозри. Тому що ВРП – це єдиний орган, уповноважений надати дозвіл на затримання суддів. СБУ сподівається, що найближчим часом члени ВРП будуть обрані та цей орган повною мірою розпочне свою роботу.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости