Общество | Вознесенск, 25 Января, 2018

Жителі Вознесенська зможуть впливати на прийняття інфраструктурних та інших рішень міської влади

Свежие новости: Жителі Вознесенська зможуть впливати на прийняття інфраструктурних та інших рішень міської влади

22 січня міський голова Луков В. Д. провів нараду щодо впровадження «бюджету участі». Це одна з інновацій, які зараз в Україні починають застосовуватись окремими громадами. Серед учасників наради були як представники виконавчих органів ради, так і громадськості.

Про це повідомляє відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Основною ідеєю проекту є залучення вознесенців до суспільно-політичного життя міста. Також це активізація діяльності малих неурядових організацій (некомерційні організації, ОСББ, органи самоорганізації населення, окремі групи громадян). Їх залучення планується шляхом створення системи фінансування та втілення в життя ідей простих людей та організацій.

Планується, що дана система у місті працюватиме за вже випробуваним іншими громадами алгоритмом. Особа або організація, яка має ідею з поліпшення інфраструктури або іншої сфери життя міста, повинна скласти проект свого поліпшення та подати його на розгляд заздалегідь спеціально створеній комісії. Остання перевірить цю ідею на предмет законності, відповідності усім програмним документам як міста, так і країни загалом. Комісія, розглядаючи проект в присутності заявника, допомагає йому оформити документацію відповідно до встановлених вимог.

Якщо проект проходить перевірку, то він виноситься на публічне голосування усіма мешканцями міста. Немає жодних обмежень щодо кількості проектів.  Тож  складається список проектів, що підлягають винесенню на голосування. Усі мешканці міста, що мають картку вознесенця і старше 16 років, можуть голосувати за той чи інший проект. У відповідності до кількості набраних голосів складається їх рейтинг. Перемагають ті ідеї, які набрали більшу кількість голосів.

Проектів-переможців може бути декілька. Їх кількість залежить від суми грошових коштів, виділених в поточному році на «бюджет участі». Наприклад, якщо в поточному році виділяють 500 тис. грн., то можливо, переможців буде чотири: один проект з сумою до 200 тис. грн. та три проекти по 100 тис. грн. Кожного року встановлюється нова загальна сума, виділена на усі проекти та на кожен конкретно. Також кожного року переглядається і кількість проектів-переможців.

Стан впровадження цієї ідеї сьогодні знаходиться на етапі розробки проектів відповідних рішень. Очікується, що вона запрацює вже весною-влітку цього року.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости