Политика | 19 Декабря, 2022

Головнокомандувач ЗСУ підтримав закон, який посилює кримінальну відповідальність військових за дезертирство та непокору

Свежие новости: Головнокомандувач ЗСУ підтримав закон, який посилює кримінальну відповідальність військових за дезертирство та непокору

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що підтримує закон 8271, який посилює кримінальну відповідальність військових за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи з військової частини.

Про це у  відеозверненні  повідомив Валерій Залужний, поширене у Facebook.

"Сьогодні я змушений порушити досить складну тему: посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою чи відмова діяти зброєю, непокора та невиконання бойових наказів.

Я підтримую відповідні зміни у законодавстві, ухвалені Верховною Радою України, і прошу президента підписати закон. Моя думка чітко відображає позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань”, – повідомив він.

Також Залужний наголосив, що армія тримається на дисципліні. 

І якщо прогалини у законодавстві не забезпечують її дотримання, а "відмовники" можуть заплатити штраф, розмір якого становить до 10% бойових виплат, або отримати покарання із випробуванням – це несправедливо, вважає головнокомандувач. 

"Більше того, і це ключове: оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не має бути", - повідомив головнокомандувача.

На думку Залужного, допомогти цій проблемі більш м'яким способом можна лише у мирний час, а в умовах війни потрібні швидкі та дієві рішення.

Він також зазначив, що командири також несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність, а він повністю довіряє своїм підлеглим.

"Чи визнаю я наявність проблем, що призводять до самовільного залишення позицій? Та й постійно працюю над їх усуненням. І проведені успішні операції зі звільнення територій нашої держави є підтвердженням цього.

Чи нормально те, що дискутуємо на цю досить чутливу тему публічно? Так, ми у демократичній державі. Але рівно доти, доки це не шкодить нам вигравати війну. 

Тому я закликаю всіх поставити крапку у цій дискусії. І разом наближати Перемогу", - сказав він.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты