Криминал | Вознесенск, 9 Июля, 2022

Голова Бузької ОТГ, якого підозрювали у держзраді, показував окупантам неіснуючі позиції ЗСУ

Свежие новости: Голова Бузької ОТГ, якого підозрювали у держзраді, показував окупантам неіснуючі позиції ЗСУ

Голова Бузької ОТГ Вознесенського району Юрій Заволока розповідав окупантам про неіснуючі позиції ЗСУ.

Про це йдеться у відповідній ухвалі суду.

Як відомо, на початку березня Заволока потрапив у полон до російських окупантів, але пізніше стало відомо, що йому вдалося звільнитися. Пізніше в УСБУ заявили, що вручили Заволоку підозру у скоєнні державної зради – у відомстві заявили, що він надавав окупантам відомості про розташування позицій ЗСУ на території Вознесенського району, а також погодився на співпрацю з представником рф щодо проведення підривної діяльності проти України.

Згідно із судовими матеріалами, Заволока вранці 3 березня їхав із села Бузьке до Новогригорівки і на дорозі його зупинила група окупантів.

Один із окупантів, який представився Андрієм Бєловим, дізнався, що Заволока є головою Бузької ОТГ і почав питати про розміщення українських військовослужбовців. У разі відмови надавати інформацію російський військовослужбовець погрожував застосовувати фізичне насильство.

Заволока дістав свій телефон, відкрив онлайн-карту та показав окупанту точку, на якій насправді не було українських військовослужбовців.

Також окупант почав схиляти Заволоку до подальшої співпраці проти української армії та влади. Переживаючи за своє здоров'я та життя, глава ОТГ погодився. Окупант попередив голову сільради, що за потреби з ним зв'яжуться.

Коли Заволока опинився у безпеці, то звернувся до правоохоронних органів із заявою, в якій виклав інформацію про подію.

У зв'язку з тим, що дії Юрія Заволоки не завдали жодної шкоди, а він самостійно повідомив відповідні органи про спілкування з представниками окупаційної армії, прокурор просив суд закрити відповідні кримінальне провадження і звільнити голову ОТГ від відповідальності (згідно з частиною 3 статті 111 Кримінального кодексу).

Варто зазначити, що розслідуванням даного кримінального провадження займалося миколаївське управління СБУ за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури. Саме УСБУ повідомила про те, що голові ОТГ повідомили про підозру. Однак про те, що суд звільнив Заволоку від відповідальності, не повідомило ні УСБУ, ні прокуратуру. Хоча від початку в матеріалах йшлося про те, що Заволока повідомляв окупантам недостовірну інформацію про позиції ЗСУ.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости