Политика | Николаев, 27 Августа, 2022

Генерал Марченко: «Миколаїв мав стати наступним полеглим містом, але Росія провалилася»

Свежие новости: Генерал Марченко: «Миколаїв мав стати наступним полеглим містом, але Росія провалилася» Генерал Марченко: «Миколаїв мав стати наступним полеглим містом, але Росія провалилася»

Швидко окупувавши Херсон у перші дні повномасштабного вторгнення Росія звернула свій погляд на Миколаїв, центр суднобудування України – багато хто очікував, що наступним впаде регіональна столиця з населенням 480 тисяч осіб.

25 лютого, через день після того, як Росія розпочала вторгнення та південний наступ, генерал-майора Дмитра Марченка відправили до рідної області із завданням захистити Миколаїв. З того часу він керує обороною ключового міста.

"Коли я приїхав, там не було ні блокпостів, ні окопів", - сказав Марченко Kyiv Independent.

«Якби нічого не було зроблено в перші дні, на Миколаїв чекала б доля Херсона».

За словами генерала, хоча місто було погано підготовлене до війни, мешканці були готові діяти швидко.

«Мені було дуже приємно бачити, що коли ми почали рити окопи, місцеві жителі ділилися з нашими бійцями інструментами і навіть допомагали їм», – сказав Марченко.

На початку березня російські війська намагалися оточити Миколаїв, стрімко увійшовши в область зі сходу, півдня та півночі.

Російські війська зуміли захопити східну дорогу, що веде до міста, вийшовши на околиці Миколаєва 7 березня. Росіяни також увійшли до Баштанки, невеликого містечка за 60 кілометрів на північ від Миколаєва.

За словами генерала, без взяття Баштанки неможливо було б оточити місто та відрізати його від основних українських резервів.

«Місцеві жителі чинили завзятий опір окупантам, палили техніку, захоплювали бронетехніку і навіть встигли взяти в полон», — розповів Марченко, розповідаючи про бої за місто на початку березня.

Внаслідок жорсткого опору та своєчасного втручання українських військових місто збереглося під українським прапором.

Водночас, українські війська під командуванням Марченка змогли витіснити росіян із околиць Миколаєва.

«Миколаїв мав стати наступним містом, яке потрапить під російську окупацію, але ворогові це не вдалося», – додав він.

До кінця березня більшість земель області повернулася під контроль України, а російські війська були відкинуті до Херсонської області.

"У перші дні місцеві були впевнені, що гіршого не уникнути, але правильна організація та ефективна стратегія привели нас до перемоги", - сказав Марченко.

Незважаючи на успішну оборонну стратегію України в Миколаєві, перемоги країни на півдні залишалися здебільшого обмеженими Миколаївською областю, а українські війська повільно почали просуватися до окупованого Херсону лише у липні.

"Коли ми витіснили росіян з околиць Миколаєва, нам було неможливо рухатися у бік Херсона, тому що ми не мали для цього сил і належної військової техніки", - сказав Марченко.

Марченко не захотів повідомити деталей анонсованого контрнаступу, але додав, що це буде непросте завдання.

«У таких умовах важко щось прогнозувати. Росіяни знали, що ми йдемо, тому вони перейшли до більш оборонної стратегії», – каже він.

«Історія і військовий досвід показують, що для того, щоб армія досягла успіху в наступі, вона повинна мати принаймні втричі більше військ, ніж у противника, що обороняється».

"Ми не Росія, і ми не маємо таких ресурсів, як у них", - додав він.

За словами Марченка, російські війська добре підготовлені до оборони регіонів, які їм вдалося захопити у березні, а також можуть розпочати власний наступ на Миколаїв знову ж таки в майбутньому.

Марченко каже, що росіяни ніколи не відмовлялися від своєї мети окупувати весь південь.

"Обидві (Україна та Росія) мають опосередковані втрати, але головна різниця полягає в тому, що Росія може відновити свій військовий потенціал (у довгостроковій перспективі), а ми ні", - каже він.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты