Общество | 14 Июня, 2019

Фермер знову піде до суду, аби скасувати мораторій на продаж землі

Свежие новости: Фермер знову піде до суду, аби скасувати мораторій на продаж землі Фермер знову піде до суду, аби скасувати мораторій на продаж землі

Львівський фермер, власник ФГ «Меринос-Захід» Дмитро Огньов знову збирається до суду, аби скасувати мораторій на продаж землі. Про це повідомила депутат Київради, голова практики нерухомості PwC Legal Ukraine Ольга Балицька.

Восени минулого року фермер Дмитро Огнєв і юристи PwC Legal Ukraine подали до суду позов про визнання права українського аграрія купувати сільськогосподарську землю. Таким чином ми почали ламати систему «знизу», не чекаючи політичної підтримки, відсутність якої після 18-ти років призвела до виснаження земельного фонду і погіршення умов ведення фермерського бізнесу.

Позов грунтувався на справі «Зеленчук і Цицюра проти України», виграній у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) і по суті визначив, що з юридичної точки зору мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні входить в конфлікт з положеннями міжнародного права.Проте у лобістів мораторію залишалася підтримка політиків-популістів і Україна продовжує залишатися єдиною державою в Європі, де заборонено продаж сільськогосподарської землі.

Що сталося після. Переломним моментом можна вважати збори Всеукраїнського Аграрного Форуму. Десятого квітня в Українському домі зібралися 490 фермерів, серед яких було проведено масштабне опитування, і з'ясувалося, що більше 80-ти відсотків представників аграрного бізнесу проти мораторію. Абсолютна більшість опитаних позитивно відповіли на питання «Чи зацікавлені ви/ваша компанія в можливості купувати землю?» І тим самим змусили великих політиків, деякі з яких були присутні в залі, змінити свою повістку. Так, наприклад, на тому ж заході за зняття мораторію висловилася глава партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Засідання Львівського апеляційного суду у нашій справі, яке відбулося на наступний день після зборів фермерів, теж мало непередбачуваний результат — головуючий суддя взяв паузу і попросив надати йому більше інформації про рішення ЄСПЛ.

Слідом за цим посипалися політичні заяви першої ліги — про необхідність відкриття ринку землі і зняття мораторію для захисту прав українців. Про свою підтримку цієї позиції заявили глава партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, глава партії «Голос»Святослав Вакарчук, колишній міністр економіки Айварас Абромавічус і народний депутат, який представляє партію Петра Порошенко Володимир Ар'єв.

20 червня ми разом з Дмитром Вогневим знову вирушимо до Львівського апеляційного суду. І з огляду на різку зміну політичної повістки, вважаємо, що це засідання може стати історичним для України. Якщо колегія шанованих суддів ухвалить справедливе рішення, дозволивши одному з найуспішніших тваринників країни купити ділянку землі, завдяки якому він зможе розвивати свій бізнес далі, ми станемо свідками найбільшого перелому в аграрній галузі незалежної України: переходу від феодалізму аграрних холдингів — до вільного ринку, якого так гостро потребують дрібні і середні фермерські господарства.

Источник: НВ Бізнес

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости