Политика | 7 Сентября, 2019

"Емоції переповнюють": перша реакція звільнених з полону політв'язнів

Свежие новости:

Усі звільнені українці емоційно відреагували на повернення додому.

У суботу, 7 вересня, за схемою "35 на 35" відбувся обмін полоненими між Росією та Україною. Унаслідок обміну на свободу вийшли 24 полонених українських моряки, а також ще 11 політв'язнів, зокрема і режисер Олег Сенцов.

"Емоції переповнюють, слів немає. Дякую усім, хто брав хоча найменшу участь у звільненні усіх цих людей. Дай Бог усім здоров’я, щастя. Переліт минув вдало", - зазначив кримськотатарський активіст Едем Бекіров. Він зник у Криму 12 грудня 2018 року. 

Унаслідок обміну вийшов на волю й український режисер Олег Сенцов - 10 травня 2014 його було заарештовано у Сімферополі. Федеральна служба безпеки Росії звинуватила його в очолюванні терористичної групи. А згодом режисера засудили до 20 років колонії суворого режиму. 

“Добрий день. Сьогодні по справжньому “добрий день”. Ми дуже раді опинитися на рідній землі. Хочу сказати велике спасибі усім людям, які всі ці роки допомогали нам, нашим сім’ям, які боролися за нас та добивалися нашого звільнення. Дякую вам велике. Сподіваюся, що й інші полонені скоро будуть звільнені. Проте навіть зві звільненням останнього полоненого наша боротьба не завершується.  До перемоги ще дуже далеко. Проте перемога обов’язково буде на нашому боці. У нас немає іншого вибору. Слава Україні”, - прокоментував звільнення Олег Сенцов, обіймаючи заплакану доньку. 

На волю вийшов і Олександр Кольченко, що проходив по тій самій справі, що й Сенцов.

“Все добре, долетіли без пригод”, - зазначив він у коментарі ТСН. 

Він також наголосив, що планує провести час з родиною. На ремарку, що він поки не може повернутися до окупованого Криму, Кольченко додав, що це дійсно так і що він "буде на континенті, поки Путіна не повалять".

Сьогодні до України повернулися також й 24 захоплені 25 листопада 2018 року моряки. 

“Почуваю себе добре. Ще декілька хвилин тому було гірше. Але зараз я на свободі, я не бачу рищіток, я побачив свою сім’ю, я почува її голос, я у своїй рідній країні. Я щасливий” , - зазначив старший матрос катера "Нікополь" В’ячеслав Зінченко.

Проте він також зазначив, що зараз усі ексв'язні їдуть у госпіталь, де будуть проходити медобстеження, і, що оскільки "у деяких хлопців є проблеми зі здоров’ям", то медична допомога буде не завою. "Ми всі розуміємо, у якому місці ми були", - прокоментував він. 

Серед звільнених й Павло Гриб, син українського військовослужбовця Ігора Гриба. 4 серпня 2017 року 19-річний Павло поїхав до Білорусі, у Гомель, щоб зустрітися з дівчиною з Росії, де був викрадений спецслужбами. Згодом, у березні 2019 року Павла звинуватили у плануванні теракту. 

“Це було неочікувано, для мене, принаймні. Чи радію я? Так, нормально, звичайно, добре, що приїхав”,- прокоментував він.

Джерело

Фото УНІАН, reporters.media/oleg-sentsov-v-ukrayini/

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости