Общество | 29 Июля, 2023

Допомога ВПО, повернення податків, правила мобілізації: що зміниться з 1 серпня в Україні

Свежие новости: Допомога ВПО, повернення податків, правила мобілізації: що зміниться з 1 серпня в Україні

Українців очікує кілька важливих змін у серпні 2023. Допомога переселенцям нараховуватимуть за новим механізмом, а деякі категорії пенсіонерів отримають надбавку. Повернуться довоєнні податки для ФОП та буде розширено програму кредитів на житло "єОселя". У правилах мобілізації набудуть чинності нововведення для терміновиків.

Кому з ВПО скасують допомогу

Уряд змінив порядок призначення допомоги для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Нові правила почнуть діяти з 1 серпня. Соцвиплати нараховуватимуться на період 6 місяців.

Тобто для ВПО, які раніше отримували виплати, автоматично продовжать допомогу до кінця січня 2024 року. При цьому є кілька категорій, які можуть втратити його:

  • громадяни України, які перебувають за межами країни більше ніж 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин;
  • особи, які повернулися до залишеного місця проживання;
  • особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджені за колабораціонізм.

Також зміняться дати виплат – їх нараховуватимуть 15 чи 28 числа кожного місяця.

Для тих, хто звернеться за допомогою вперше в серпні 2023, гроші приходитимуть на рахунок одній людині за всіх членів сім'ї. Сума виплат залишається незмінною: 2 тис. грн – для дорослих, 3 тис. грн – для неповнолітніх та осіб з інвалідністю.

Варто зазначити, що з 1 вересня правила для ВПО знову зміняться. При призначенні допомоги враховуватимуть майновий стан громадян.

Повернення довоєнних податків та перевірок

Довоєнні податки та перевірки для бізнесу повернуться з 1 серпня. Верховна рада ухвалила зміни до Податкового кодексу наприкінці червня, а днями відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Вже наступного місяця буде скасовано пільговий 2% єдиний податок для підприємців.

ФОП 3-ї групи будуть автоматично переведені на податок, який платили до війни, або зможуть обрати самостійно систему оподаткування. ФОП, які з моменту реєстрації були на 2% податку, вважатимуться платниками єдиного податку 3-ї групи зі ставкою 5%.

ФОП 1-ї та 2-ї груп з 1 серпня знову будуть зобов'язані сплачувати єдиний податок. Також скасують заборону на штрафи за порушення податкового законодавства, буде відновлено терміни подання податкової звітності.

Крім того, український бізнес чекає на повернення перевірок. Законом з 1 серпня 2023 року частково скасовується мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Повертається відповідальність за порушення у сфері застосування касових апаратів. Але якщо порушення скоєно на прифронтових територіях або у зоні бойових дій, штрафувати за них не будуть. Виняток не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Доплати до пенсії

Хоча всі етапи щорічної індексації пенсій в Україні завершилися, деякі категорії пенсіонерів у серпні матимуть підвищені виплати.

Одноразова надбавка призначена для ветеранів війни та жертв нацистських репресій. Раніше її перераховували до 9 травня, проте цього року Кабмін переніс терміни на серпень – на День Незалежності України.

Також виплату отримають ветерани російсько-української війни та Революції гідності, учасники бойових дій, члени сімей загиблих, пенсіонери з інвалідністю.

Розмір надбавки встановлено урядом. Він буде індивідуальним, залежно від категорії отримувача – від 450 до 3100 грн.

Допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС

Громадяни, які постраждали від підтоплення після теракту російських окупантів на Каховській ГЕС, можуть до 31 серпня подати заяву на виплату одноразової допомоги у розмірі 5 тис. грн. Для призначення виплати не обов'язково бути зареєстрованим як ВПО.

Заяви приймають органи соціального захисту населення у будь-якому населеному пункті України. При собі необхідно мати:

  • документ, що засвідчує особу або є Документ;
  • документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво народження дітей.

Тарифи ЖКГ

У серпні не заплановано підвищення вартості комунальних послуг. Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, у місцевих бюджетах регіонів зараз достатньо коштів, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати тарифи.

Нагадаємо, у липні НКРЕКУ ухвалила постанову про підвищення тарифів на воду практично для всіх водоканалів країни в середньому на 30%, проте президент Володимир Зеленський розкритикував це рішення, після чого Комісія скасувала його.

Ціни на газ в Україні залишаться незмінними як мінімум до 30 квітня 2024 року – на рівні 7,96 грн/куб.м для побутових споживачів "Нафтогазу". Компанія прийняла відповідне рішення з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації у країні.

Кредити "єОселя"

1 серпня розширюється програма доступних кредитів на житло від держави "Оселя". Подати заяву на іпотеку під 7% річних зможуть:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім'ї загиблих ветеранів та захисників, а також захисниць України;
  • внутрішні переселенці;
  • люди, які не мають власного житла;
  • громадяни, у власності яких не менше 52,5 кв. м для сім'ї з однієї особи та додатково 21 кв. м – кожного наступного члена сім'ї, крім житла на тимчасово окупованих територіях.

У програмі залишаються інші категорії позичальників. При цьому "єОселя" передбачає кредитування для придбання об'єктів нерухомості, що знаходяться на стадії будівництва або були збудовані не більше 3-х років тому.

Умови отримання кредиту:

  • фіксована річна ставка у гривні – 7%;
  • перший внесок – від 20%;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • придбати можна квартиру в будинку або будинку, що будується, не старше 3-х років на момент укладення договору.

Як зміняться правила мобілізації з 1 серпня

Нововведення у правилах мобілізації стосуються військових термінової служби. З 1 серпня 2023 року вони зможуть за власним бажанням перевестися в категорію мобілізованих.

Переказ можливий за умови, якщо військовослужбовець під час військового стану відслужив понад 6 місяців понад встановлений термін.

Нагадаємо, напередодні набули чинності норми закону про відпустки для військових – термін збільшили з 10 до 30 днів на рік, без урахування часу на дорогу.

Також законом встановлено розміри додаткових виплат військовим:

  • від 30 тис. до 100 тис. грн – військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях та виконують інші завдання;
  • 6 тис. грн – військовослужбовцям строкової військової служби;
  • 2350 грн – курсантам;
  • 20,1 тис. грн – військовим, які у зв'язку з пораненням зараховані до розпорядження відповідного командира;
  • від 15 тис. до 30 тис. грн – інструкторам у військових частинах.

Крім того, президент підписав закон, який дає право на звільнення зі служби військовим, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час воєнного стану.

Пароль для поповнення карток через термінал

Нацбанк України запроваджує додаткову верифікацію платників під час здійснення грошових операцій через термінали самообслуговування.

З 1 серпня при поповненні карт чи переказі коштів у терміналі потрібно буде вказувати свій номер телефону. На нього прийде смс-повідомлення із кодом для підтвердження платежу.

Однак нововведення не стосується оплати комунальних послуг, купівлі квитків на транспорт, платежів до бюджету.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты