Политика | Николаев, 16 Ноября, 2023

Для МГЗ зупиняють дозвіл на свердловини, які на 20% забезпечують питною водою Миколаїв

Свежие новости: Для МГЗ зупиняють дозвіл на свердловини, які на 20% забезпечують питною водою Миколаїв

Державна служба геології та надр України з грудня зупиняє дію спеціального дозволу на видобування питних підземних вод родовища Галицинівське, яким користується ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», і вода з якого постачається для потреб мешканців обласного центру.

Дія спеціального дозволу ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» №5220 на видобування води зупиниться, згідно наказу голови Держгеонадр Романа Опімаха №534 від 18 жовтня, зупинитися 1 грудня цього року. З грудня підприємство має 20 днів, щоб фізично припинити забирати воду зі всіх свердловин.

У водоканалі Миколаєва просять Держгеонадра не забороняти МГЗ користуватися родовищем, яке забезпечує до 20% всієї питної води в місті.

– Це для міста буде дуже погано, тому що ця вода є соціальною. Вода роздається жителям у великій кількості точок, безкоштовно (завод не бере плату за подачу води, ми не беремо плату з містян, коли вони набирають цю воду). Це дуже важливий соціальний аспект водопостачання! Нею користуються всі жителі міста, зокрема і маломобільні та соціально незахищені групи населення. В тих умовах, які склалися в місті Миколаєві, для нас ця вода дуже важлива! – заявив у коментарі журналістам директор комунального підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко.

Він наголосив, що інших джерел артезіанської води з таким добовим дебітом, який дає МГЗ, в місті просто не існує. До того ж, водогін Миколаївського глиноземного інтегрований у комунальну мережу водоканалу, що є значною перевагою для міста.

Зі слів Бориса Дуденка, про ризик втрати 1/5 балансу питної води Миколаєва вже попереджені і в обласній військовій адміністрації, і в мерії.

– Будемо надіятися, що Держгеонадра приймуть зважене рішення, враховуючи ту тяжку ситуацію з водопостачанням в Миколаєві, в якій місто опинилося майже від самого початку повномасштабного вторгнення, – сподівається директор водоканалу.

Видання зазначає, що підставою для зупинення дії спецдозволу стало формальне невиконання ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» нових вимог Кодексу України про надра в частині розкриття кінцевого бенефіціарного власника товариства.

Отримати оперативний коментар представника компанії журналістам не вдалося. Їх власні джерела на умовах анонімності, припускають, що МГЗ не могло і наразі не може виконати вимоги щодо вказання кінцевого бенефіціарного власника в єдиному державному реєстрі на тлі заборони вчиняти реєстраційні дії.

 Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости