Политика | Николаев, 24 Февраля, 2017

Депутат Ливик - избранник народа

Свежие новости: Депутат Ливик - избранник народа Депутат Ливик - избранник народа

Если местного депутата можно увидеть на сессиях горсовета, когда он находится среди людей, изучая их мнение по тем или иным вопросам, то наш народный депутат должен, хоть иногда бывать в горисполкоме. Но даже этого не происходит с Ливиком А.П. За 2016 год он был в общине города только один раз, на Дне города 21 мая и все.

А вот община Южноукраинска как раз и нуждается в помощи и поддержке депутата, которому люди отдали свои голоса в расчете на то, что их интересы будут защищаться в различных институтах власти в Киеве. А защищать есть кого и во имя чего. Южноукраинск, при его внешнем благополучии, за последние годы накопил десятки и десятки проблем, которые даже в условиях финансовой децентрализации решить за год, два невозможно. А тут еще тарифная эпопея. Это НКРЭ КУ и «Энергоатом» решили существенно улучшить финансовое благополучие АЕС за счет населения «атомных» городов.

При этом необходимо понимать, что более 60% жителей этих городов, это малоимущие люди и повышения тарифов они не выдержат даже при субсидиях. Такова специфика моно «атомных» городов. И чтобы не быть голословным приведу выдержку из Закона.

Зокрема містам-супутникам АЕС України притаманні наступні проблеми:

  • залежність розвитку міста від розвитку атомної енергетики України, яка має пульсуючий характер, особливо в перехідний період розвитку країни;
  • переважний вплив на формування населення не природних демографічних процесів, а механічного руху населення;
  • відставання житлового будівництва, та соціальної сфери від зростання населення, особливо в пікові періоди його механічного притоку;
  • відсутність різноманіття вибору місць прикладання праці, як для вивільнених робітників основної галузі, так і для других членів сім’ї, що, в свою чергу, призводить до механічного відтоку населення в період спадів в основній галузі.

Головне завдання для керівництва цих міст – перестати бути моно орієнтованими, створювати та розвивати інші підприємства; створювати нові високотехнологічні робочі місця та конкурентноспроможну продукцію, розвивати торгівлю, залучати людей до активної праці.

Так визначено в Загальнодержавній програмі розвитку малих міст України, яка затверджена відповідним Законом України.

В контексте изложенного выше должен сказать, что кроме тарифной эпопеи, когда законный тепловой тариф для населения наших городах должен быть как он того и стоит, в сумме 200 – 300 гривен за Гкл., но не больше, как указали в Киеве – 1420 гривен за Гкл.

Есть еще и проблема с городскими больницами. Их многопрофильность, так как сейчас есть, еще нужно отстоять. Таким городам новая реформа не подходит по существующей специфике города, где рядом есть АЭС.

Так вот эти проблемы городской голова со своими специалистами и коллегами решают без протянутой руки Народного депутата. И надо отметить. что они дошли до

Администрации Президента Украины, их там приняли, выслушали и сказали разработать изменения к Актам Правительства и Законам Украины.

Указанные изменения предложены (в сокращении) –

До проекту постанови НКРЕ КП «Про затвердження Порядку

формування, розрахунку та встановлення тарифів на електричну та

теплову енергію, що виробляється на атомних електростанціях»

Наразі тарифи комунальних послуг, які генерують АЕС регламентуються постановою Національної комісії регулювання енергетики України від 12.10.2005 № 896 «Про затвердження Порядку розрахунку тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на ТЕЦ, ТЕС, АЕС», а ці ж послуги, виконавцем яких є комунальні підприємства в сфері споживання міст регулюються постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 24.03.2016 № 377 «Про затвердження Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води» .

Вже тільки з того, що одні і ті ж самі послуги в показниках тарифів їх рівнями встановлюються за різними постановами і виникають борги вказаних комунальних підприємств, а відтак і міст та їхніх бюджетів.

А этого не должно быть и после прилагаемых пояснений в частности предлагается –

В розділ 3 «Визначення величини і групування планованих витрат» проекту Постанови пропонується врахувати визначення величини і групування планованих витрат, що включаються до повної собівартості теплової енергії, передбачених постановою НКРЕ КП від 24.03.2016 № 377 «Про затвердження Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води», та доповнити розділом гарантованого регламенту, який дозволить виконавцю послуг в місті розташування АЕС працювати без боргу перед АЕС.

Проект Постанови повинен враховувати платоспроможність потенційно-депресивних поселень - територіальних громад «атомних» міст, як фактор можливого обмеження складових собівартості тарифу узгоджено у виробника тепла та виконавця цієї послуги.

З заощаджень від впровадження заходів ресурсного збереження та енергозбереження і енергоефективності, яке буде отримувати КП ТВКГ, 60% цього фінансового результату буде спрямовуватись на погашення боргу до АЕС в щомісячному режимі. Пропонується підтримати звернення керівників «атомних» міст до Адміністрації Президента України.

А еще города предложили –

  1. Пропозиції : внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів», зокрема:

Кабінетом Міністрів України при затвердженні Переліку госпітальних округів до їх складу не включати спеціалізовані медичні заклади, які розташовані у містах-супутниках атомних електростанцій, до госпітального округу, залишити медичний заклад як спеціалізований медичний заклад - цілісний майновий комплекс, що надає первинну та вторинну допомогу.

  1. Пропозиції: внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 618 «Про затвердження формули розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам»:

- застосувати коефіцієнт коригування частки обсягу медичної субвенції 1,4 для місцевих бюджетів міст – супутників атомних електростанцій.

Наши города и их специалисты предложили –

Відповідно до статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, невідкладно ініціювати:

- внесення змін до Бюджетного кодексу Україні щодо віднесення збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження до спеціального фонду Державного бюджету України (відповідно до статті 12-2 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»);

- внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» в частині збільшення обсягу надходжень збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, згідно з фактичними надходженнями за 2014-2016 роки та плановим обсягом надходжень 2017 року, перенесення обсягу цієї субвенції із загального до спеціального фонду Державного бюджету України;

- внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2012 року № 91, в частині збільшення субвенції до рівня фактичних платежів ДП «НАЕК «Енергоатом», здійснених за відповідним збором у 2014 – 2016 роки;

Также от городов предложено –

Внести зміни до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» …

Даже из этих небольших выдержек большого объема подготовленных материалов видно, что в защиту интересов территориальных общин «атомных» городов и в частности Южноукраинска проделана немалая работа.

У меня возникает вопрос, а где наш Народный депутат Ливик? Его нет. Завтра он скажет, что его функция защищать АЭС в построении ее будущего. Может быть, но на этот показатель есть кому работать и без Ливика. А вот город, его жители – это именно работа Народного депутата, а ее нет.

Мы, депутаты городского совета Южноукраинска своим решением от 23.02.2017 года полностью поддержали обращение в части указанных выше изменений в названые Законы и Постановы Правительства, а уже 24.02.2017г. эти материалы ушли в Администрацию Президента Украины, в Правительство Украины и в НКРЭ КП.

Хочу быть оптимистом и одновременно скажу, что городской голова и конструктивное большинство депутатов горсовета и в дальнейшем будут делать все необходимое для защиты законных интересов общины Южноукраинска, каждого ее жителя.

Я лично эту тему беру на отдельный контроль моей депутатской работы. 

Депутат Южноукраинского городского совета

Э.Ю. Григорян

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты