Общество | Николаев, 25 Июля, 2017

Чи допоможе облрада АТОвцям в реабілітації?

Свежие новости: Чи допоможе облрада АТОвцям в реабілітації? Чи допоможе облрада АТОвцям в реабілітації?

До редакції сайту "МАЮ ПРАВО" звернувся керівник благодійного фонду "Благодійний фонд Центральної Ради Сотень Майдану України" в Миколаївській області з приводу повернення фонду  в санаторно-курортних закладах за рахунок коштів бюджету.

У зв'язку з цим керівник благодійного фонду «БФ ЦРСМУ» звернулася і до депутатів Миколаївської облради з листом: 

Депутатам обласної ради сьомого скликання

Відокремленим підрозділом започаткована сімейна психологічна реабілітація та відпочинок учасників АТО (бійці АТО з дружинами та дітьми) на базі оздоровчого комплексу санаторного типу «Очаків» у м. Очакові, яка мала шалений успіх та несподівано швидший результат ніж планувалось. Ми отримали та продовжуємо отримувати масу подяк від сімей, які пройшли психологічну реабілітацію та побажань щодо продовження даного заходу для зміцнення сімейних стосунків.

Так 15 липня 2016 року проведений захід урочистого відкриття сімейного відпочинку та психологічної реабілітації силами кваліфікованих кризових психологів нашого підрозділу з подолання наслідків психотравмуючих подій, з нагоди дня Сім’ї та дня Миротворця. В заході приймали участь: працівники нашого підрозділу, народний вокальний гурт «Козаченьки» Очаківського районного будинку культури, художній керівник Мурленко Н.Г., Голова Очаківської райдержадміністрації Самоуков С.В., директор Департаменту соцзахисту населення ОДА Сивопляс О.В., директор Департаменту соцзахисту населення Очаківської РДА Савчук Л.В., директор центру зайнятості Очаківської районної та міської держадміністрації Салій І.П., заступник військового комісару м. Очаків Чорний С.М., представник спонсору прес-секретар ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера» Матвєєва Ю.В., представники місії ОБСЄ: Ендрю Річардсон (Ірландія) і Едвін Данлі мол. (США) та перекладач Євген Коваленко. m.05161.com.ua/news/1301465 https://www.facebook.com/.../pcb.../1772335466384158/?... sotszahist.mk.ua/index.php?option=com... Однак посилання на наш захід Департаментом був скасований.

В зв’язку з цим нами було запропоновано та надано кошторис прогнозованих витрат та порядок фінансування лист вих. № 47 від 31.10.2016 року субвенції з обласного бюджету (КТКВК 250380) для організації відпочинку з наданням послуг з психологічної реабілітації бюджетам міст і районів області для організації сімейного відпочину на базах відпочинку, у санаторно-курортних закладах інвалідів, учасників бойових дій та членів їх сімей на 2017 рік відповідно до комплексної програми «Турбота» у сумі 5400,0 тис.грн.

Відповідно до нашої пропозиції по комплексній програмі «Турбота» надана субвенція з обласного бюджету (КТКВК 250380) в сумі 2700,0 тис.грн. з розрахунку 250 грн. в день на одну особу для організації сімейного відпочину на базах відпочинку, у санаторно-курортних закладах інвалідів, учасників бойових дій та членів їх сімей на 2017 рік. Тобто мають можливість оздоровитись 900 осіб строком не більше ніж 12 днів.

Однак коштів на психологічну реабілітацію (для оплати праці висококваліфікованих кризових психологів нашого підрозділу – фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій при санаторно-курортних закладах) виділено не було. Як ми зазначали в нашому листі вих. № 7 від 27.04.2017 року, що відпочинок без психологічної реабілітації спонукає учасників антитерористичної операції до зловживання алкогольними напоями, що автоматично приведе до погіршення психологічного та фізичного стану здоров’я. Як наслідок ми будемо мати загострення фізичних хвороб, погіршення психологічного стану та масове звернення до лікувальних закладів, що спричинить за собою непередбачувані бюджетні розходи на лікування, можливо спричинить криміногенне становище та з великою вірогідністю збільшить процент суїцидальних випадків серед атошників та випадків сімейного насилля.

Ще з минулого року ми маємо 180 сімей (заяв) бажаючих пройти психологічну реабілітацію по індивідуальній програмі нашого фонду строком 10 днів починаючи з червня 2017 року в любому закладі Очакова на наш розсуд. Тому в своєму листі ми пропонували укласти трьохсторонній договір між районними Департаментами соцзахисту, закладом відпочинку та нашим фондом. Ми беремо на себе організаційні роботи: знаходження закладу відпочинку, укладання угод між районними Департаментами соцзахисту, укладання угод з закладом відпочинку та сім’ями воїнів АТО, розробка психологічної програми, проведення заходів з психологічної реабілітації.

Нами були знайдені заклади відпочинку в яких можуть пройти психологічну реабілітацію учасники бойових дій та члени їх сімей, а саме це санаторій «Очаків», санаторій «Борисфен» та санаторій «Ольвія» та про ці заклади доповіли в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Бєлкіной Л.П. Причому в санаторії «Очаків» директор запропонував ціну 230 грн. за день відпочинку, в якому зараз і відпочивають учасники АТО з сім’ями тільки від Шполянського І.В. про що він в середині червня заявив в фейсбуці, але в тих самих корпусах що по 230 грн. за день відпочинку, але оплата від обласного Департаменту соцзахисту проходить по 250 грн. за день відпочинку та й ще за чотирьохстороннім договором, хоча відповідно до порядку організації оздоровлення та відпочинку на базах відпочинку, в санаторно-курортних закладах демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України та членів їх сімей за рахунок коштів обласного бюджету зазначено, що договір укладається в трьох примірниках (один – для органу соціального захисту населення, другий – для закладу, третій – для демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України). Однак в.о. директора Департаменту Бєлкіна Л.П. змінила цей Порядок, затверджений рішенням обласної ради та укладала чотирьохсторонній договір, в якому четвертою стороною є вона сама. Якщо раніш кошти розподілялися між районами по кількості учасників АТО, то тепер всі кошти знаходяться в Департаменті області і вона їх перераховує тільки на оплату сімейного відпочинку учасників АТО, які є членами Асоціації учасників та інвалідів АТО, а саме організації Шполянського І.В., хоча в Миколаївській області 8500 демобілізованих учасників антитерористичної операції.

До цього часу відповідь на наші листи вих. № 7 від 27.04.2017 року, № 8 від 10.07.2017 року ми так і не отримали. На наш інформаційний запит за № 9 від 11.07.2017 року до Департаменту соцзахисту щодо надання відповіді, хто поіменно відпочивав та з яких районів області, надійшла відповідь, що оздоровилось 140 осіб, хоча на сайті Департаменту цифра – 107 осіб.

На моє питання, що в санаторії «Очаків» вартість одного дня відпочинку становить 230 грн., Шполянський І.В. повідомив, що він з директором заключив договір на ці 20 грн. за організацію ним відпочинку та послуг з реабілітації. Наскільки мені відомо в Асоціації учасників та інвалідів АТО немає кваліфікованих психологів, а все що він робить може обернутися бідою для тих же бійців та їх родин.

Також хотілось би дізнатися: Хто дав згоду на укладання договору між Асоціацією та санаторієм «Очаків». Тобто Шполянскький за організацію відпочинку собі назначив зарплату за 900 осіб * 20 грн. = 18000 грн.

На сьогоднішній день в.о. директора Департаменту Бєлкіна Л.П. крім того, що нею була подана пропозиція щодо фінансування організації Шполянського, що було прийнято на комісії, подає на затвердження засідання чотирнадцятої позачергової сесії обласної ради сьомого скликання, яка відбудеться 27.07.2017 року, змінений Порядок, щодо укладання договору в трьох примірниках (один – для органу соціального захисту населення, другий – для закладу, третій – для демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України) на укладання договору в чотиьох примірниках (один – для районного органу соціального захисту населення, другий – для закладу, третій – для демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України, а четвертий – для обласного Департаменту соцзахисту населення, як розпорядника коштів).

Хоча на сесії обласної ради сьомого скликання, ще не було прийнято рішення щодо зміни Порядку організації оздоровлення та відпочинку на базах відпочинку, в санаторно-курортних закладах демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України та членів їх сімей за рахунок коштів обласного бюджету, в.о. директора Департаменту Бєлкіна Л.П. з першого заїзду заключала чотирьохсторонні договори, за якими заклад отримав по 250 грн. за день відпочинку, при вартості путівки 230 грн. за день відпочинку.

Також в.о. директора Департаменту Бєлкіна Л.П. подала пропозицію на затвердження профільної комісії, щоб Асоціація, тобто Шполянський займалася організацією сімейного відпочину на базах відпочинку, у санаторно-курортних закладах інвалідів, учасників бойових дій та членів їх сімей, що ми не можемо допустити, тому що це ПРОЕКТ нашого Фонду.

Згідно з Положенням про відокремлений підрозділ Благодійної організації «Благодійний фонд Центральної Ради Сотень Майдану України» в Миколаївській області предметом діяльності є забезпечення захисту прав і законних інтересів учасників бойових дій та членів їх сімей (медичної-реабілітаційної, психолого-адаптаційної, соціально-економічної та правової).

Враховуючи вищезазначене просимо прийняти управлінські рішення щодо повернення нашому фонду організації оздоровлення та відпочинку на базах відпочинку, в санаторно-курортних закладах демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України та членів їх сімей за рахунок коштів обласного бюджету з розрахунку 250 грн. в день на одну особу та вишукати можливість фінансування кваліфікованих кризових психологів нашого підрозділу з подолання наслідків психотравмуючих подій з розрахунку 50 грн. за одну особу в день для надання психологічної допомоги сім’ям учасників АТО при закладах відпочинку.

З повагою,

Керівник ВП БО «БФ ЦРСМУ»,                                                                                                     Член громадської ради при ОДА                                                                  Корух Л.А.

Як бачимо із звернення у ньому представник фонду просить повернення фонду організації оздоровлення та відпочинку на базах відпочинку, в санаторно-курортних закладах демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України та членів їх сімей за рахунок коштів обласного бюджету з розрахунку 250 грн. в день на одну особу та вишукати можливість фінансування кваліфікованих кризових психологів підрозділу з подолання наслідків психотравмуючих подій з розрахунку 50 грн. за одну особу в день для надання психологічної допомоги сім’ям учасників АТО при закладах відпочинку.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты