Политика | Николаев, 5 Марта, 2023

Безкоштовна питна вода для населення: у Миколаєві готують цільову програму

Свежие новости: Безкоштовна питна вода для населення: у Миколаєві готують цільову програму

У міській раді Миколаєва розпочата робота з розробки цільової програми щодо забезпечення населення питною водою за рахунок свердловин та обладнання, що уже встановлено на котельних та Центральних теплових пунктах (ЦТП) комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго».

Про це директор КП Микола Логвінов розказав в ефірі телеканалу «МАРТ.

Він розказав, наразі пробурено уже 45 свердловин, 35 з них - на котельних «Миколаївоблтеплоенерго», ще 10 — під ЦТП, де проходять теплоносії Миколаївської ТЕЦ. 

— На усіх цих станціях уже стоїть система зворотнього осмосу. У нас їх за планом має бути 85 штук. 81 вже встановлена. Працюють більше 60. Ми видаємо більше 1,5 тисячі м3 питної води на добу. Це велика кількість. Видаємо людям. Ми можемо виробляти набагато більше. Станції різні: від 0,5 м3 на годину до 3 м3 на годину. У середньому, ми порахували, видаємо людям 1,5 м3 на добу. Ці осмоси розташовані у місцях найбільшої концентрації людей. Базово, це були котельні або ЦТП, які раніше використовувались для гарячого водопостачання. Усі ці ЦТП побудовані у багатоповерховій забудівлі, там велика концентрація людей,там є сенс їх встановлювати, - розказав Микола Логвінов.

Він пояснив, чому ЦТП та котельні було обрано для встановлення цього обладнання.

— Там є вода, електроенергія, каналізація та охорона. Тому що обладнання дороге, тонке та ніжне та вимагає постійного обслуговування та уваги. Ну і щоб його не розібрали. Одна з перших станцій, які ми поставили, вона була на Намиві, брали воду з річки. Нам доводилось виставляти там охорону для того, щоб її не розібрали на запчастини, - розказав директор підприємства.

Відповідаючи на питання ведучого щодо подальної долі цих пунктів видачі води після завершення війни та відновлення центральногого водопостачання в Миколаєві, Микола Логвінов повідомив, що це буде соціальний проект, профінансований з бюджету міста. Для цього вже розробляється відновідна програма.

— Ми все робили та зараз робимо, щоб це була довга програма, щоб це був соціальний проект. Зараз у місті триваж розробка програми «Безкоштовна питна вода для населення». Місто буде компенсувати нам видатки на обслуговування цієї станції. Вона буде безкоштовною для людей. Я думаю, що це буде не один, не два і не три роки. Навіть при відновленні нормального централізованого водопостачання в місті Миколаєві, ми маємо розуміти, що питна водна в трубах одразу не з’явиться, ідеальна. Тому що, по-перше солона вода нанесла збитки системі, потрібно буде проводити ремонти, ми маємо розуміти, що можливі відключення мікрорайонів і навіть міста. Це має працювати як соціальний проект навіть не на найближчі 5 років, а на більше. Тому все, що ми робимо, ми робимо з такою перспективою, на довгий період часу. Це не тимчасові споруди, - розказав Микола Логвінов.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости