Общество | 7 Июля, 2017

Атестат перевiрити? А дзуськи! Продавцi підробок атестатiв обіцяють внесення в ЄДЕБО

Свежие новости: Атестат перевiрити? А дзуськи! Продавцi підробок атестатiв обіцяють внесення в ЄДЕБО

Таку можливість продавцi пiдроблених документів пояснюють співпрацею з фiрмою, що вносить iнформацiю про документи до Єдиної електронної державної бази  

Ввiвши в пошуковику два слова: "Купити атестат", маєш безлiч пропозицiй. Тож, щоби вступати до вишу, не обов'язково здобувати середню освiту й турбуватися про оцiнки? Досить придбати документ про здобуття середньої освiти?  

Як запевняють продавцi, атестат має всi належнi реєстрацiйнi данi та iнформацiя про нього вмiщена в Єдинiй державнiй електроннiй базi з питань освiти!  

Цiни такого "легалiзованого" фальшивого атестата за 2012 -- 2017 роки з додатком -- 21 000 гривень. При цьому обiцяють, що жоднi перевiрки навiть безпосередньо в навчальних закладах, якi нiбито видавали документ, пiдробки не виявлять. Пiдробка ж на справжньому бланку держпiдприємства ПК "Україна", але без внесення iнформацiї про документ у вiдповiдну базу, коштуватиме 12 000 гривень, а друкарська пiдробка -- 8200 гривень.  

Легалiзований атестат про повну середню освiту вiд 2000 до 2011 року з додатком пропонують за 19 тисяч, а за 1995 -- 1999 та 1993 -- 1995 роки — 17 тисяч гривень.

  У Мiнiстерствi освiти, почувши про такi пропозицiї, запевнили, що все перевiрять, але впевненi, що з високою ймовiрнiстю це шахрайство та видурювання грошей. Та чи справдi це так?  

"Iнформацiя щодо документiв про загальну середню освiту є в Єдинiй державнiй електроннiй базi з питань освiти. Її створено вiдповiдно до Положення про ЄДЕБО, що затверджене постановою Кабмiну №752 вiд 13 липня 2011 року, -- розповiдає Оксана Бєлiк, директор ДП "Iнфоресурс". -- Доступ до цiєї бази має розпорядник ЄДЕБО -- Мiнiстерство освiти i науки України, професiйно-технiчнi та вищi навчальнi заклади, до яких вступають абiтурiєнти. А також технiчний адмiнiстратор ЄДЕБО -- ДП "Iнфоресурс". Останнє, зокрема, формує базу, збирає, реєструє, накопичує, зберiгає данi, вносить до них змiни, оновлює, поширює, захищає iнформацiю тощо.   

Iнформацiю ж про виготовленi атестати про повну загальну середню освiту вносить до Єдиної державної електронної бази з питань освiти безпосереднiй виробник цих документiв -- ПАТ "Науково-дослiдний iнститут прикладних iнформацiйних технологiй".   

Цiкаво, що, звернувшись в одну з фiрм, яка пропонує так званi легалiзованi атестати, ми почули саме про цей iнститут -- НДI ПIТ. Чоловiк, який назвався Iгорем Володимировичем, пiдтвердив, що вони спiвпрацюють зi згаданою установою i замовлений атестат "буде вiдповiдати всiм параметрам монiторингу освiтнiх документiв України".

Тепер у ЄДЕБО є iнформацiя про атестати державного зразка, якi виготовляли, починаючи з 2000 року, методом фотокомп'ютерних технологiй. А також данi щодо документiв про освiту, якi видавали професiйно-технiчнi та вищi навчальнi заклади, починаючи з 2015 року. Щоб пiдтвердити достовiрнiсть атестата, слiд звертатися в Мiносвiти або ДП "Iнфоресурс". "Якщо ж iдеться про атестати, виданi до 2000 року, -- у навчальнi заклади, якi видавали цi документи випускникам", -- каже Оксана Бєлiк.  

Та якби я хотiла довiдатися, чи достовiрний атестат сусiда, то таку iнформацiю, кажуть у ДП "Iнфоресурс", менi б могли надати лише на пiдставi нотарiальної довiреностi, написаної сусiдом. Якщо роботодавець захоче перевiрити, чи людина має повну середню освiту -- майбутнiй працiвник теж повинен скласти таку довiренiсть. Iншої можливостi перевiрки достовiрностi документа про середню освiту немає. Навчальнi заклади зазвичай вiдмовляються надавати таку iнформацiю. Мовляв, не можуть поширювати персональнi данi про своїх випускникiв. Єдиний вихiд — надiслати офiцiйного листа на фiрмовому бланку, на якому вказана мета перевiрки та є пiдпис власника атестата.   Оригiнальний бiзнес. Тiльки дивно, що на нього не реагують правоохороннi органи.  

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости