Политика | Николаев, 15 Марта, 2023

У Андріївського урочища хочуть забрати статус заповідного, щоб спиляти та обрізати 318 га пошкодженого пожежею лісу

Свежие новости: У Андріївського урочища хочуть забрати статус заповідного, щоб спиляти та обрізати 318 га пошкодженого пожежею лісу

На Миколаївщині у Андріївському урочищі, яке постраждало від масштабної пожежі, планують спиляти та провести санітарну обрізку 318 га горілого лісу. Однак це поки зробити неможливо, адже ліс має статус заповідного.

Про це повідомили у Південному офісі «Лісів України» у відповіді на інформаційний запит «НикВести».

Нагадаємо, що пожежа сталася 25 серпня на території Андріївського урочища, що у Миколаївському районі. До гасіння загалом залучалось 24 одиниці техніки та 198 осіб.

Як повідомили у Південному офісі, від вогню постраждало 318 га лісу, більше 70 га   — це був молодий ліс, якому менше 10 років.

Також вже стала відома і остаточна причина загорання. Нагадаємо, що у своєму звіті рятувальники повідомили, що пожежа виникла через підпал. Однак місцеві мешканці говорили про те, що причиною пожежі стало короткезамикання електромережі біля покинутого будинку.

— Первинне загорання сухої трави сталося біля трансформаторної підстанції на околиці села Андріївка через іскру від обірваних вітром дротів. Сильний вітер і суха спекотна погода сприяли швидкому розгортанню пожежі у бік лісу. Лісова охорона відразу звернулася на лінію 101. Силами ДСНС та лісівників пожежу локалізовано 25 серпня о 23:00. Повна ліквідація відбулася 29 серпня. Задля запобігання утворення нових пожеж на місці згарища, спостереження за ділянкою тривало два тижні, — розповіли фахівці «Лісів України».

Загальна вартість збитків від пожежі склала  34 мільйони 132 тисячі 245 гривень. В цю суму входить втрата деревини, витрати на гасіння та на чистку території та лісовідновлення у майбутньому.

За інформацією Південного лісового офісу, на всій пошкодженій пожежею території лісу, а саме 318 га, необхідно провести санітарно-оздоровчі заходи. Проте наразі це зробити неможливо, адже урочище має статус заповідного. Наразі вирішується питання щодо зміни  статусу урочища.  

— До Управління екології Миколаївської ОВА та Міністерства довкілля було направлено клопотання про зміну статусу Андріївського урочища, що надасть можливість провести санітарно-оздоровчі заходи на площі, пошкодженій пожежею, — йде мова у документі.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости