Общество | Южноукраинск, 17 Сентября, 2019

На Южно-Українській АЕС реалізовано черговий захід з підвищення безпеки

Свежие новости: На Южно-Українській АЕС реалізовано черговий захід з підвищення безпеки

Під час планово-попереджувального ремонту (ППР) енергоблока №1 ЮУАЕС розущільнення головного роз'єму реактора було виконано за допомогою нового силового обладнання. Гайковерт виробництва компанії «TENSOR AB» (Швеція) придбаний в рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (К(з)ПБ). 3-6 вересня представники заводу-виробника провели навчання персоналу ЮУАЕС і супроводжували перше застосування нової установки.

Переваг у нового гайковерта багато: він легкий, мобільний, більш функціональний, оснащений додатковим пристроєм для викручування шпильок з фланця реактора і переведення їх у транспортне положення. Він працює з групою шпильок, одночасно розкручуючи 6 штук, але також здатний діяти локально, з однією шпилькою. Устаткування, яке досі використовувалося для ущільнення/розущільненя головного роз'єму реактора енергоблоків прослужило понад 30 років і вже виробило свій ресурс.

«Раніше нам доводилося розущільнювати реактор за допомогою гайковерта, а викручувати шпильки - вже за допомогою шпильковерта, - пояснює головний інженер енергоремонтного підрозділу (ЕРП) ЮУАЕС Сергій Шпирко.Тепер всі операції будуть виконуватися однією системою. Це не тільки полегшує працю, а й значно економить час. Є ще один плюс - зниження дозових навантажень на персонал. Управління процесом буде проводитися дистанційно, кількість задіяних працівників скоротиться».

Кришка реактора кріпиться за допомогою 54 шпильок. Кожна завдовжки 180 сантиметрів, діаметром 170 мм і вагою 300 кг. Ще 30 кг важить гайка. Це найбільші елементи кріплення, які використовуються в атомній енергетиці. Заміну обладнання для роботи з цим кріпленням було включено до програми К(з)ПБ.

Представники компанії-виробника протягом 4-х днів навчали персонал ЮУАЕС працювати з новим обладнанням. Спочатку провели теоретичний курс, далі продемонстрували етап збірки гайковерта і його установки на головний роз'єм реактора. Сам процес розущільнення тривав добу (зазвичай він займав півтори доби). За цей час практичні навички експлуатації гайковерта отримав персонал трьох змін дільниці транспортно-технологічного обладнання ЕРП. За умовами контракту представники фірми-виробника мають супроводжувати повний цикл роботи свого обладнання, тож ущільнення головного роз'єму реактора за допомогою нового гайковерта на енергоблоці №1 також буде проходити за участі фахівців «TENSOR AB».

Обираючи постачальника обладнання, южноукраїнські фахівці спиралися на думку колег-атомників Рівненської та Хмельницької АЕС, де подібне обладнання вже експлуатується і отримало позитивні відгуки. Новий гайковерт планується використовувати на всіх трьох енергоблоках Южно-Української АЕС.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты